Ställen där giftermål är populärast

Många par väljer att gifta sig, men det finns självklart de som inte gör det också. Det råder stora skillnader i antalet gifta i olika kommuner runt om i Sverige. Bor man exempelvis i Lomma i Skåne, är sannolikheten att man är gift väldigt mycket större än om man bor i Norrland.

3725668-wedding-couple-kiss-in-limo

När man är i ett förhållande finns det några steg de flesta tar efter att ha varit tillsammans ett tag. Först kanske man flyttar ihop, för att sedan förlova sig, gifta sig och eventuellt skaffa barn. Självklart är det för de flesta personer störst att få barn, men för förhållandet kan giftermålet vara det största beslutet. Giftemålet är dock inte helt självklart för alla, och där man bor kan påverka mycket om man gifter sig eller inte.

Lomma har flest gifta par

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar nämligen att vissa kommuner har väldigt många fler gifta par än andra. Den kommun där det finns flest gifta par är Lomma kommun i Skåne. Där har 58 procent av paren gift sig med varandra. Det ställe där det finns näst flest gifta par är Habo kommun utanför Jönköping. I Norrlandskommunerna är det istället vanligare att leva som sambos än att leva som gifta.

Flera faktorer avgör

Det är flera faktorer som hänger samman med variationen i giftermålsmönstren. Bland annat har det att göra med bostads-, ålders- och utbildningsstrukturen i en kommun. I de kommuner som är mindre välmående och har en stor andel villor, är det vanligare att leva som gift. Har en kommun istället yngre befolkning och många smålägenheter, gäller motsatsen. Stockholm har exempelvis både en yngre befolkning och många mindre lägenheter, vilket innebär att det finns många som lever som singlar eller endast sambos där. Läs mer.