Livet efter detta i sociala medier

Det kallas den digitala skuggan – de fotavtryck en människa lämnar efter sig på internet efter den har gått bort. Kanske gör det för ont att se den där facebookprofilen. Eller också behöver du en digital minneslund för att kunna dela med dig och förvalta minnet av den som dog tillsammans med andra. Sociala medier har idag fått en särskild roll i förvaltningen av en nära anhörigs minne. Man arbetar för att utveckla tjänsterna.

Det var kanske inte ens oväntat. En lång tids kamp mot en sjukdom. Eller så var det plötsligt, helt utan förvarning. Att förlora någon nära är en del av livets gång, men det slutar inte göra ont. Och plötsligt måste du börja agera, höra av dig till en begravningsbyrå. Förmodligen  ringa några tunga samtal. På abclillabegravningsbyran.se får du hjälp med det mesta och de skräddarsyr ceremonin efter hur du vill ha det.

Vad gör man med återstoden på internet?

Saknaden är enorm, och att vårda och förvalta det kära minnet av personen som stod dig så nära är svårt. Begravningen är sättet att ta avsked, och nästa steg blir att bearbeta. Vårda minnet. På sociala medier delar varje dag miljarder människor inlägg och foton ur sina liv. Den dödes profilbild ligger kvar, som en digital skugga. Idag kan man välja om man vill ta bort den avlidnas profil, men det är inte helt enkelt. Man måste kunna bevisa att man är nära anhörig och kunna uppvisa ett dödsattest, så här går det till.

Man kan också välja att göra om kontot till ett minneskonto. Det är vanligt och brukar uppskattas av de nära och kära. Där kan de dela med sig av berättelser och minnen, men ingen kan posta nya inlägg för att störa respekten. Det finns också digitala begravningsplatser om den avlidna har många vänner på olika ställen.

Du kan själv bestämma hur du vill att ditt konto ska se ut när du själv dör. Den digitala strategen Daniel Erkstam berättar hur du kan tänka i en text i SVT Opinion. På idg.se kan du läsa mer detaljerat om vilka alternativ som finns.