Hudvård för fin sommarhy

Solfaktor, mängder av vatten och bra återfuktning är tre viktiga delar för att få en skinande fin sommarhy.

Som alla vet vid det här laget ät det just under sommaren som det är extra viktigt att ta hand om huden. Det handlar om att skydda huden mot solens farliga UV-strålar och samtidigt återfukta huden mer än vanligt. Hudvård kan vara svårt ibland, men med några bra tips och riktlinjer kommer du långt.

Innan sommarsemestern början är det väldigt bra att skrubba hela kroppen. Detta för att få bort gamla och döda hudceller på kroppen. Detta gör att det blir enklare att bevara sin solbränna samtidigt som huden inte blir lika torr, skriver Hemmets i en artikel. Du behöver dock en skrubb med större korn för kroppen och en med finare korn till ansiktet. Huden i ansiktet är mycket tunnare och känsligare och mår bättre av en skrubb som är rätt anpassad.

För att hålla huden återfuktad kan du varje morgon applicera ett serum i ansiktet. Du bör även vara noga med att återfukta hela kroppen med någon form av after sun-lotion eller liknande för att ge huden chans att återhämta sig från solen. Samma sak gäller här, välj en speciell återfuktande kräm till ansiktet som inte är lika fet som den för resten av kroppen.

Valet av solfaktor

När det kommer till solfaktor och solskydd är det viktigt att du använder olika solskydd till kroppen och ansiktet. På Hälsoliv tipsar man om att satsa på en solfaktor 30 eller 50, även om man är i Sverige. På kroppen kan du satsa på en mer fet kräm som håller längre, medan huden i ansiktet mår bättre av en solkräm som är anpassad för just tunnare och känsligare hud. Har du någon gång märkt av att den vanliga feta solkrämen skapar finnar i ansiktet och rubbar balansen? Då är det säkerligen fel solkräm du använder för just din hudtyp. När du väl applicerar solkrämen är det även viktigt att inte nöja sig med endast ett lager under dagen. Du behöver smörja in dig flera gånger under dagen för att säkerhetsställa att huden har ett bra skydd under alla dagens soltimmar.

Sist men inte minst, drick vatten! Kroppen behöver betydligt mer vatten under soliga sommardagar. Veckorevyn tipsar om att alltid dricka vatten varje gång man känner sig någorlunda törstig. Detta ger huden chans att inte torka ut och hela tiden bli återfuktad inifrån.