Blommigt håller ställningarna

Det har varit mycket blommigt i modet den senaste tiden, och det ser inte ut som det kommer att förändras i år. Det enda som förändras är väl egentligen att det kommer mer och mer blommönstrat för killar.

Tvåfärgat blommönster

Länge var det enda mönster man såg inom streetmodet kamouflage. Det ser man en hel del av fortfarande, och det har också letat sig in i andra sammanhang. Numera kan man se bilder på modebloggarna på välklädda män med kamouflagefärgade slipsar eller kavajer. Kamouflage finns kvar, men numera ser man också en hel del blommigt. För några år sedan var de enda blommiga herrplaggen hawaiiskjortorna, som man fick leta en hel del för att hitta. Oftast hamnade man till slut i en affär som hette nåt i stil med ”Gerts mode”, eller bland de riktigt dyra badbyxorna på ett lyxvaruhus, men nu är det alltså andra tider.

Blommor från Japan

Kanske är det japanernas förtjänst. Från 1868 och framåt utvandrade ett stort antal japaner till USA. Många slog sig ner på Hawaii, och det var de japanska invandrarna som började trycka traditionella japanska blommönster på kortärmade skjortor. Hawaiiskjortan var född. Detta plagg åkt berg- och dalbana genom modehistorien, men på 90-talet började man runt om i världen att intressera sig för japanskt gatumode, och märken som A Bathing Ape, WTAPS och United Arrows. Bakom dessa märken stod designers som ofta använda traditionella japanska mönster, bl.a. blommönster.

Andra har hängt på. Det är nämligen inte bara japaner som har en tradition av blommönster. Det har man även i England, och där har varuhuset Liberty i västra London länge gått i spetsen. Så här skrev DN om varuhuset för några år sedan:

Det anrika varuhuset Liberty, ett elegant turist-titt-måste, har i dag i vårt tycke en av Europas mest inspirerande och särpräglade inredningsavdelningar. Blandningen av vintagemöbler och klassiskt engelskt till samtida modern design känns okonventionell och eklektisk.
Mattavdelningen med orientmattor och kelims är ett fynd! Outstanding service och dito expediter. Du som är på snabbvisit i London, kolla Libertys ett tvärsnitt av det bästa.

Tygerna kan användas dels till att klä möbler, men även till kläder av olika slag. De senaste åren har Liberty samarbetat med många klädföretag. Man har gjort en jacka och ett par shorts med blommönster i samarbete med amerikanska tennismärket Boast, och flera plagg tillsammans med danska Norse Projects. Andra som har gjort blommiga herrkläder på sistone är Gitman Brothers och Fingers Crossed. De sistnämnda har t.o.m. gjort blommiga långbyxor för män. Det är inte vem som helst som kan bära upp ett par!