Att bli sambos

När förhållandet kommer till en viss punkt är det dags att ta det till nästa steg. Ett väldigt stort steg för de flesta. Det handlar om att flytta ihop och påbörja ett liv tillsammans. Och att flytta ihop är oftast ett väldigt roligt steg att ta. Man är kära och får äntligen spendera tid med varandra på ett nytt sätt. Samtidigt får man tillsammans ordna med inredningen och hitta vad som passar dom två tillsammans. Men det finns också saker som kan göra att vad som skulle bli en lyckad och kärleksfull flytt, istället blir vad som gör att ni separerar. Men vi har råden som gör att du kan undvika sambofällorna.

Sambolagen

En sak som många glömmer bort när det är dags att flytta ihop är den ekonomiska delen. Man utgår från sin egen ekonomiska situation och förutsätter oftast att den andra personen är på samma nivå. Det är inte alltid så är fallet, och om ni inte har koll på varandras ekonomi kan det sluta i katastrof. Innan den stora flytten kommer bör man därför sätta sig ner och prata igenom hur den ekonomiska situationen ser ut. Har någon av er exempelvis smålån kan det vara smart att samla ihop dessa, för att få ner räntan. Det kan ni läsa mer om hur man gör på https://advisa.se/. En annan fördel som underlättar ifall det som inte får hända händer, är ett samboavtal. Utan samboavtal omfattas ni av sambolagen, vilket innebär att den “svagare” parten i förhållandet skyddas. Enkelt förklarat innebär detta att värdet på den gemensamma bostaden och möbler med mera delas lika vid en separation, oavsett om en av parterna har betalat mer än den andra.

Kommunicera

Som alltid vid relationer är det viktigt att ni kommunicerar ordentligt. Att vara ärlig mot varandra om vad som irriterar kan vara det som gör att förhållandet håller. Det kan vara små saker som att toalettlocket inte fälls ner, en inte diskar tillräckligt mycket eller att man känner att den andras rutiner inte är densamma som ens egna. Genom att prata om detta kan ni snart veta hur den andra känner och så får ni kompromissa fram någonting som gör att det fungerar.

Läs gärna också den här chatten om frågor kring relationer. Där kommer en hel del saker om att flytta ihop upp, vilket kan vara värdefullt för dig som är på väg att ta klivet till att bli sambo.

par lyckliga höst kärlek